Rambles

Del Palau de la Virreina a l'edifici del Liceu


Baixant per cap al mar per Les Rambles, entre parades de flors i gent fent espectacles al carrer, trobem un bonic edifici que crida l'atenció d'inmediat perquè al seu exterior trobem una paret decorada amb plantes enfiladisses coronades pel dibuix d'una abella que les està regant, entrem a l'interior per a demanar informació i trobem un autèntic palau medieval, tot i que està restaurat. Al punt d'informació ens comenten una mica l'història d'aquest edifici.
D'estil barroc francès, va ser construït per l'arquitecte Josep Ribes el 1770, per encàrrec del virrei del Perú Manel Amat i Junyent. Quan aquest últim va arribar a Barcelona després d'enviduar a Perú, va tornar a casar-se i per a acontentar a la seva nova esposa va manar construir aquest palau. Avui dia és la seu de l'àrea de cultura de l'Ajuntament i la seva sala d'exposicions acull obres d'artistes catalans contemporanis, com Oriol Bohigas o Antoni Abad. Decidim informar-nos una mica més sobre les funcions de l'edifici i ens expliquen que una gran part del palau està destinat a oficines i despatxs de l'organització de festes y events de la ciutat, tot i que també s'hi fan exposicions. En aquests moments, hi ha dues exposicions, una d'elles gartuïta. Aquí teniu més informació.




Continuem baixant i arribem a un gran mercat que ara mateix està en obres, el mercat de La Boqueria, un dels punts mes vius de Barcelona i del que de seguida ens crida la atenció la seva varietat de olors i colors que s'aprecia fins i tot abans d'entrar-hi. A part d'un lloc per comprar tot tipus de productes frescos, la Boqueria també és una atracció turística, degut als la seva varietat de productes, la seva història. La superfície arriba als 2.583 m² amb més de 300 parades oferint una gran varietat de productes casolans i exòtics, tant als compradors particulars com als als restauradors de la ciutat. La Boqueria va començar amb els venedors ambulants de carns i productes agrícoles que es van instal·lar en el segle XIII al Pla de la Boqueria i que, després de molts trasllats i disputes es va acabar inaugurant de forma oficial l'any 1840. Es va acabar instal·lant en una plaça inacabada que havia de semblar-se a la Plaza Real, envoltada de porxos, però que abans d'acabar l'obra algú va instal·lar el mercat en aquest solar, on encara està ubicada, per a treure'l del mig de Les Rambles. Per a més informació, la pàgina de la Boqueria






Un cop visitat el mercat, continuem el nostre recorregut per la rambla, al cap de poca estona caminant, ens crida l'atenció un tros del passeig decorat d'una manera molt extranya. Es tracta d'una escultura del famós pintor i escultor Joan Miró anomenada "El Pla de l'Os", que va ser feta l'any 1976 i restaurada fa uns dos anys, ja que es troba sotmesa a una constant degradació. Al costat d'aquesta escultura, trobem una oficina de Caixa Sabadell decorada amb un estil molt oriental.


Tot seguit continuem fins arribar al Liceu, on podem escoltar òperes com aquesta, Aida:



Ara ens dirigim a la plaça reial on podem contemplar el bonics fanals en forma d'arbre, obra d'Antoni Gaudí, autor també de la font amb l'escultura de Les tres Gràcies situada al centre de la plaça. La plaça va ser construida l'any 1848 per l'arquitecte Francesc Daniel Molina i Casamajó al solar d'un antic convent de Santa Madrona propietat de l'ordre dels caputxins. L’any 1988, la plaça va ser agermanada amb la Plaça Garibaldí (Mèxic D.F.).

0 comentarios:

Guguelé